14. märts 2016

Emakeelepäev

Haridus- ja Teadusministeerium kutsub kõiki üles kirjutama emakeelepäeval etteütlust


11. märts 2016 - 17:25
Haridus- ja Teadusministeerium kutsub kõiki Eesti inimesi üles tähistama esmaspäeval emakeelepäeva ning võtma ka osa e-etteütlusest Vikerraadio vahendusel.
Ministeeriumis tähistatakse emakeelepäeva ühise etteütluse kirjutamisega. Etteütluse järel jagatakse muljeid, süüakse kringlit ja muheletakse võimalike apsakate üle.
Ministeerium kutsub üles kõiki Eesti inimesi etteütlustest osa võtma. Loodame, et tööandjad ja koolid leiavad ka kiirel argipäeval need minutid, et tunda eesti keele üle üheskoos rõõmu.
Emakeelepäev on riiklik tähtpäev, mida tähistatakse 1996. aastast luuletaja Kristjan Jaak Petersoni sünniaastapäeval, 14. märtsil.
https://www.hm.ee/et/uudised/haridus-ja-teadusministeerium-kutsub-koiki-ules-kirjutama-emakeelepaeval-etteutlust

Lisan siia ka õhtuse postituse kohe juurde:

Siin on 2016. aasta Vikerraadio e-etteütluse teksti õige kirjapilt.
"Adalbert, paks koer, kohvi ja moosi ja mustasõstra-veinikastet pealikule ja kiiresti!" hõikas zombistunud kambüüsiülemale kipper Hillar Hurmav, mees, kel kallim igas Läänemere maade sadamas. Kõik mereaastahuvilised ja vegankruiislased tuleb Rohuküla-Heltermaa liinil ära vedada ning barkassiga Hari kurgus dokkimiseks pole aegagi. Mõtlik pootsman, käes mõttetu kirjaplokk, kannab tekimadrused järjestikku munsterrolli. Marssallik e-resident sooritab aga mängus egomaniakliku kontradmiraliga šahhi.

Paralleelvõimalused:
* Esimeses lauses on koma asemele lubatud panna ka hüüumärk ning "ja kiiresti" ette koma: "Adalbert, paks koer! Kohvi ja moosi ja mustasõstra-veinikastet pealikule, ja kiiresti!"
* Mustasõstraveinikaste on lubatud kirjutada ka kokku.
* Koma asemele võib panna ka mõttekriipsu siin: ... Hillar Hurmav - mees, kel kallim ...
* Mereaasta huvilised võib kirjutada ka lahku

Kontrollsüsteem oli leebe üleliigsete reavahetuste, tühikute ning erinevate jutumärgivormide suhtes. Kui te soovite oma etteütlust näha, siis tulemuste lehelt on see võimalik endale "tellida".
Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Laura Valli (üldvõitja, täiskasvanute kategooria), Kärt Talsi(filoloogide kategooria), Carolyn Lumi Saverna Põhikoolist (õpilaste kategooria), Lili Milani (muu emakeelega) ja Aivar Paidla (välismaal elavad eestlased).
Kõikide osalejate hulgast loosisime välja ka lohutusauhinna, mille saab Kadi Lehtpuu. Peaauhind on tahvelarvuti, teised saavad "Rahva raamatu" 40-eurosed kinkekaardid. Auhinnad on välja pannud Haridus- ja Teadusministeerium ja "Rahva Raamat".
„Raskusastmelt oli tänavune etteütlus optimaalne, sajaprotsendiliselt õigesti kirjutatud tekste oli nagu tavaliselt alla kümne. Kõige enam eksiti seekord sõnadega „kontradmiral“ ja „Läänemere maad,“ kommenteeris Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur Peeter Päll.
„Tähelepanuväärne on tänavu see, et üldvõitja Laura Valli töö täiskasvanute kategoorias saabus kümme minutit varem kui filoloogide täiesti õige töö,“ lisas Postimehe keeletoimetaja Maris Jõks.
2016. aasta e-etteütluse teksti koostasid:
Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur
Maris Jõks, Postimehe keeletoimetaja-korrektor
Edward Kess, Brüsseli II Euroopa Kooli eesti keele õpetaja, Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi liige
Martin Ehala, Tartu Ülikooli emakeeleõpetuse professor, vanemteadur
Maire Raadik, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja (nõuandjana)
E-etteütlust korraldavad koostöös Vikerraadio, Eesti Emakeeleõpetajate Selts.