2. märts 2016

Konkursid! Osalema! MÄRTS

13. aprillil tähistatakse Eestis võrdse palga päeva. Eurostati 2014. aasta andmete järgi on palgalõhe Eestis Euroopa suurim (28,3%) ehk peavad naised sama raha teenimiseks töötama 104 päeva rohkem. Soolise palgalõhe üheks peamistest põhjustest on haridusalane ja tööturu sooline segregatsioon, mis omakorda tuleneb ühiskonnas eksisteerivates hoiakutest, normidest ja väärtustest. Need hoiakud ja normid tulevad ühiskonna erinevatest ootustest tüdrukutele ja poistele.

Sotsiaalministeerium korraldab 9.-12. klasside noortele võrdse palga päeva kirjanduskonkursi. Ootame õpilaste kirjandeid, esseid, lühijutte, luuletusi ja haikusid hiljemalt 04.04.2016. Parimatele töödele kuni 300 eurot auhinnaraha.Võitjad kuulutatakse välja 12.aprillil.

Kirjandusteos peab käsitlema soolise palgalõhe vähendamise võimalusi, selle seost sooliste stereotüüpidega, naiste ja meeste käitumist, võimalusi ja palka mõjutavaid soorolliootuseid tänapäeva ühiskonnas, kasvatuse ja/või hoiakute mõju erialavalikutele või muud soolist võrdõiguslikkust ja/või soolist palgalõhet puudutavat probleemi.

Täpsem info ja konkursi tingimused www.stereotyyp.ee/vordse-palga.paev

---   ---   ---   ---   ---  

LOOMAAIA JOONISTUSVÕISTLUS ÕPILASTELE „PÄÄSTAME JÄÄKARU“

Tallinna loomaaed kuulutab välja joonistusvõistluse kooliõpilastele, mis on osaks Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi poolt juhitud projektist “Jääkaru uus kodu”. Uue polaariumi kavandamine ei ole vaid ehitusprojekt, vaid hõlmab ka jääkaru (Ursus maritimus) kui maailma suurima maismaakiskja ja polaaralade elaniku elutingimuste tutvustamist.

Jääkaru  elab põhjapoolkera arktilistel aladel. Kliimasoojenemine mõjutab kogu planeeti, aga iseäranis nende suursuguste loomade elupaiku. Kliimamuutused ja inimtegevus on oluliselt muutnud mere ökosüsteemi, kahandanud liustikualasid ja sulatanud jääpanku, kus jääkarud tegutsevad.  Väga oluline roll jääkarude kaitses on loomaaedadel, kus säilitatakse nii liigi geneetilist baasi kui ka selgitatakse polaaralade asukate probleeme.

Kõigil Eesti koolide õpilastel on nüüd võimalus jääkarude ja nende eluviisiga tutvumiseks, kaasamõtlemiseks ja tegutsemiseks, et leida lihtsaid, omapoolseid võimalusi kliimamuutuste vähendamiseks ja seeläbi ka jääkarude kaitseks. Häid mõtteid ja kauneid lahendusi ootab loomaaed seekord paberilehele.

Joonistusvõistluse osalemistingimused on leitavad loomaaia kodulehelt http://tallinnzoo.ee/joonistusvoistlus-paastame-jaakaru/

Osalema oodatakse mitte vaid üldharidus-, vaid ka huvikoole. Iga õppeasutus võib esitada kuni 4 tööd A3 formaadis vabas tehnikas ja töid hinnatakse neljas vanuseklassis. Joonistama ja töid esitama võib asuda kohe, aga viimane päev tööde loomaaeda toimetamiseks on 22. aprill 2016. Võitjad kuulutatakse välja  laupäeval, 14. mail 2016 loomaaia muuseumiöö avamisel. Esitatud tööd jäävad loomaaeda, kus neid kasutatakse näitustel, loomaaia trükistes jm loodushariduslikel eesmärkidel. Parimaid „jääkaru päästjaid“, joonistajaid või ideede autoreid, ootavad loomaaia pääsmed ja eriauhinnad.

Lisainfo: Christina Daous, christina.daous@tallinnzoo.ee, tel 6943310, 57705028

Ootame teid osalema!
Tallinna Loomaaed


---   ---   ---   ---   ---


Tuletame meelde, et aprilli lõpuni ootame õpilaste videosid konkurssile "Tegi pätti", mille peaauhindadeks on GoPro Hero4 Black ekstreemkaamerad!

Harjumaa Alaealiste Komisjon kuulutab välja videokonkurssi "Tegi Pätti". Juba kuuendat aastat korraldatava konkursi eesmärgiks on suunata noori enam mõtlema ühiskonna ja iseenda turvalisuse ning probleemide märkamise teemadel. Parimaid konkursitöid kasutavad valdkonna spetsialistid ennetustöö tegemisel ja teemakohaste loengute läbiviimisel.

TEGI PÄTTI 2016 videokonkursi teema on "TURVATUNNE" ning ka sel aastal võivad töid esitada noored üle Eesti, vanuses 7-18!

Videokonkursi eesmärgiks on motiveerida noori märkama vägivalda enda ümber ning looma audiovisuaalseid teoseid, mis kujutavad kellegi suhtes tarvitatavat vägivalda, mida võib esineda kõikjal ühiskonnas. Videod võivad olla nii dokumentaalsed kui ka lavastatud ning soovitatav pikkus on 1-5 minutit.

Videokonkursi peaauhindadeks on GoPro Hero4 Black ekstreemkaamerad, vähemalt 3 tk erinevate vanuserühmade parimatele. Täiendavad eriauhinnad Harjumaa (sh Tallinn) noortele ja teistelegi tublimatele!

Tööde esitamise tähtaeg on 29. aprill 2016.

Konkursi tingimused ja juhend on leitavad veebilehelt : www.kesa.ee/tp

---   ---   ---   ---   ---



---   ---   ---   ---   ---