7. okt 2017

Meie Teadlaste Öö Festival 2017

Teadlaste Öö festival Kolga Koolis

Kirja pani: Kerttu Saagpakk

TÖF ehk Teadlaste Öö festival on Eesti suurim teadust populariseerivate sündmuste sari, mis tänavu toimus juba 12.korda.

Neljapäeval, 28. septembril, kell 16.30 kogunesid Kolga Kooli õpilased koolimajja, et kell 17.00 alustada põnevate teadustöötubadega, mida viisid läbi õpilased 8. ja 9.klassist.
Loodusainete klassis tutvustasid Armin ja Sven, kuidas ainete kihistumine moodustub vastavalt aine tihedusele. Kasutati suhkrusiirupit, nõudepesuvahendit, vett, õli ja piiritust.

Kertu ja Janar-Jaanus olid ära keetnud palju kanamune, mille õpilased pidid pudelitesse saama. Selleks määriti pudelisuu õliga kokku, süüdati pisike tükk ajalehepaberit, pandi see pudelisse ning seejärel paigutati muna pudelisuu peale. Kuna pudelisse tekkis kuum õhk, kus molekulid paiknevad hõredalt ning väljaspool pudelit on siiski tihe õhk, siis tekib vaakum ja väljaspool pudelit on tihedalt paiknevatel õhumolekulidel nii suur rõhk, et see lükkab muna pudelisse. Selleks, et hiljem muna pudelist kätte saada, pidi selle sealt välja imema.

‘’Vulkaani purskamise’’ eksperimendi töötoa viisid läbi Johanna ja Heliise. Selleks läks vaja umbes 2cm vett topsi põhja, söögisoodat, toiduvärvi ning äädikat. Segu reageeris ning nägi välja tõesti nagu laava.

Värvilisest paberist nööppatareide ning LED-tulukesega laternat õpetasid tegema Paul-Egert ja Gerto.

Kui mõnes töötoas lõpetati varem, siis sai üleval saalis külastada puhvetit, kuhu õpilased ise tervislikke suupisteid ja küpsetisi tõid. Kogutud raha läheb 1.septembril istutatud kirsipuudele võrkude ostmiseks. Peale puhveti said kõik õpilased ja õpetajad kooli sööklas makarone süüa.

Õpetaja Priidu, Uku-Kristjani ja Suleviga sai vaadata roboti abil, kui palju valgust mingilt pinnaselt tagasi peegeldus. Prooviti nii värvilise paberi kui ka riideesemetega.

Matheas ja Jüri meisterdasid paberlennukit ning kõrrest vilet. Kristjani ja Markoga sai näha, kuidas õhupall nöörist üles lennates tühjaks läheb ning Joonas ja Reemet õpetasid, kuidas jahu ja õhupallide abil stressipalli teha.

Peale töötubasid, kell 21.00 algas Teadlaste Disko, mille viis läbi 7.klass ja kus vihtusid tantsu ka õpetajad. Diskole mindi kostüümides ja parimad said auhinnad. Öörahu algas kell 23.30 ning järgmisel hommikul söödi hommikusööki ja kell 9.00 viis buss õpilased koju.


Esimesed Teadlaste Öö Festivali plaanid pandi paika juba kevadel. Sügisestele ettevalmistustele vihjasid mitmed tegevused klassiti. Näiteks 7.klass õpib eesti keele tunnis plakatit tegema - sel aastal tehti rühmatöödena õp.Terje tunnis kooli peale plakatid kutsega Teadlaste Öö Diskole. 
4.klass tegi loodusõpetuse tunnis õp.Lauraga planeetide süsteeme okstele, mis jagati mööda koolimaja erinevatesse klassidesse kaunistuseks. (Need pildid on õp.Laura tehtud.)
Esimese külalisene käis teadusnädala raames koolis Toomas Pranstibel, kes 6.-9.klassile tutvustas metallidetektoriga asjade otsimist, seadusi, vajalikke nõudeid jm ning rääkis juurde oma põnevatest seiklustest nii Eestis kui Śotimaal. 
Peale neljapäevast koolipäeva kogunes koolipere üleval saalis kell 16.40, sest algamas olid teadustöötoad ja öökool. Õppealajuhataja Nelle tutvustas õhtuseid plaane - klassiti töötubades liikumisi vastavalt ajagraafikule. 


Kes töötoas varem lõpetas, liikus üles saali, kus asus puhvertsoon ehk puhvet-tsoon. Õpilased olid kaasa toonud puhvetisse müügiks palju head ja tervislikku. Puhvet toimus üllal eesmärgil - soovime panustada oma 1.septembril istutatud kirsipuudele, et need ka peale talvist aega terved ja tugevad oleksid ning tahame aidata osta puudele ümber võrgud. Suur, suur aitäh kõikidele, kes puhvetisse müügiks asju tõid ja aitäh headele ostjatele, tänu kellele kogunes teadusöö puhveti tuluks 196,40.
Suur, suur aitäh vahvate töötubade läbiviimise eest kaks kaheksandikku ja 9.klass ning õpetaja Jaana! Suurepärane töö! (Foto: õp.Nelle.)
Peale töötubasid jätkus suures saalis Teadlaste Öö Disko. Ettevalmistusi peoõhtuks teevad pildil 4.klassi õpilased. Diskoõhtu korraldas kooliperele 7.klass ja õp.Helen.
Esmaspäeval, 2.oktoobril teadusnädal jätkus. 2.tunni ajal sai taas kogu koolipere üleval saalis kokku, kus 4.-6.klass õp.Terjega kirjanduse tunni raames kooliperele teaduslikke raamatuid lõbusas võtmes tutvustas.
3.tunni ajal jätkus 1.-5.klassile kohtumine Tallinna Ülikooli teadlastega tuleviku nutikooli teemadel. 
4.-5.tunni ajal kohtusid Tallinna Ülikooli teadlastega 6.-9.klass. Parasjagu oli käimas töötuba, kus erinevaid nutividinaid uuridas tuli rühmas aru saada selle "asja" tööülesandest ja koostada lühike kolme lauseline nn kasutusjuhend.
Selle õppeaasta teadusnädala lugesime lõppenuks alles sel reedel, 6.oktoobril, kui seekordsed tegevused lõpetas ülekoolilise mälumängusarja I voor. Sellest juba eraldi postitus olnud...

Teadlaste Öö Festival seekord sedamoodi!
Suur, suur aitäh igaühele, kes selles osaline oli!